Helge Haukeland

Ny bok om «Øylandet»

øylandet+lavoppløst[1]«Øylandet»
Inga Næss har brukt 20 år på lage sin nye bok om sitt paradis.
Boka «Øylandet» handler om nordnorsk kystkultur, om dagligliv og immateriell kultur på øyene på Helgelandskysten. Minnene etter folket som har bodd der er bevart i det karrige landskapet, i bygninger, i ærfuglhus og fortellinger som avtrykk, spor etter levd liv.
Boka tar utgangspunkt i landskapet og menneskene i Vegaøyan, Norges største skjærgård, et havland med tusenvis av øyer, holmer og skjær. I tekst og bilder formidler den en viktig og lite kjent historie om dem som tidligere levde og arbeidet i dunvær og fiskevær og om dem som fremdeles har sitt virke der.
Forfatter Inga Elisabeth Næss har gitt ut flere bøker med handling og tematikk fra Helgelandskysten og spesielt fra Vega, der hun har arbeidet med verdensarv og etablert ærfuglmuseet E-huset.
Gjennom mange år har hun også samlet stoff om livet til øyværingene i Norges største skjærgård. Hennes tekst og et enestående fotomateriale gjør ”Øylandet” til et viktig verk om nordnorsk kystkultur. Fotomaterialet består av et stort utvalg bilder forfatteren har fått tilgang til fra øyfolkets egne album, her er bilder hun har tatt gjennom årtier i øyværene og spektakulære panoramabilder av filmfotograf Helge Haukeland. Boka har en tematisk del som forteller om natur, kultur og historie, og en del som tar leserne med på en reise mellom øyværene.

KJEMPELAKSEN VENDER TILBAKE TIL VOSSO

Da Vossolaksen forsvant på midten av 1980-tallet, stilnet etter hvert mye av fiskekulturen langs Vossovassdraget og i fjorden.

Nå går ryktene om et nytt innsig av laks og at storlaksen er tilbake. Blant de lokale laksefiskerne tennes et nytt håp.

Bare gjennom en stor, felles innsats kan de klare å redde Vossolaksen og den rike kulturarven som er knyttet til verdens største atlantiske laks.

Redningsaksjonen omfatter alt fra offentlige etater, forskning,  fiskeoppdrettere, kraftselskap, elveeiere, og en rekke andre støttespillere, og er ledet av Fylkesmannen i Hordaland.

Dokumentaren er et samarbeid mellom LFI Uni Miljø og Skírnir AS og Helge Haukeland. Filmen er en oppfølging av «Trua på ein draum» som vi laget for NRK 1/Faktor i 2008.

Untitled-1-vosso4

Programmet skal vises på NRK1/Ut i naturen (29 minutter).