Warning: The magic method OCDI\ThemeFreesiaDemoImport::__wakeup() must have public visibility in /customers/8/6/f/helgehaukeland.com/httpd.www/wp-content/plugins/theme-freesia-demo-import/inc/ThemeFreesiaDemoImport.php on line 128 Ny bok om «Øylandet» – Helge Haukeland Warning: Undefined variable $pixgraphy_parallax_css in /customers/8/6/f/helgehaukeland.com/httpd.www/wp-content/themes/pixgraphy/inc/settings/pixgraphy-common-functions.php on line 143

øylandet+lavoppløst[1]«Øylandet»
Inga Næss har brukt 20 år på lage sin nye bok om sitt paradis.
Boka «Øylandet» handler om nordnorsk kystkultur, om dagligliv og immateriell kultur på øyene på Helgelandskysten. Minnene etter folket som har bodd der er bevart i det karrige landskapet, i bygninger, i ærfuglhus og fortellinger som avtrykk, spor etter levd liv.
Boka tar utgangspunkt i landskapet og menneskene i Vegaøyan, Norges største skjærgård, et havland med tusenvis av øyer, holmer og skjær. I tekst og bilder formidler den en viktig og lite kjent historie om dem som tidligere levde og arbeidet i dunvær og fiskevær og om dem som fremdeles har sitt virke der.
Forfatter Inga Elisabeth Næss har gitt ut flere bøker med handling og tematikk fra Helgelandskysten og spesielt fra Vega, der hun har arbeidet med verdensarv og etablert ærfuglmuseet E-huset.
Gjennom mange år har hun også samlet stoff om livet til øyværingene i Norges største skjærgård. Hennes tekst og et enestående fotomateriale gjør ”Øylandet” til et viktig verk om nordnorsk kystkultur. Fotomaterialet består av et stort utvalg bilder forfatteren har fått tilgang til fra øyfolkets egne album, her er bilder hun har tatt gjennom årtier i øyværene og spektakulære panoramabilder av filmfotograf Helge Haukeland. Boka har en tematisk del som forteller om natur, kultur og historie, og en del som tar leserne med på en reise mellom øyværene.