Rundt 150 personer hadde funnet veien til låven på Hamarøy bygdetun søndag 27. juni på ettermiddagen, til tross for kaldt og surt vær. Tilbakemeldingene var overstrømmende på utstillingen «MED BÅTEN GJENNOM STRAUMENE – en reise tilbake til Husøyvær»: «Dette er den beste utstillinga jeg har sett!», «Korr bra!», «De hær e jo bærre fantastisk», «Dette va stærkt», «Dette va rørandes».
Utstilling-Hamarøy-9Utstillingen ble åpnet av ordfører Rolf Steffensen. Skirnirs Per Nikolai Haukeland og filmfotograf Helge Haukeland var tilstede ved åpningen og bidro med presentasjon av utstillingen. Helge Haukeland benyttet anledningen til å takke alle våre siste intervjuobjekter med blomster – Harald Bolsøy, Birger Danielsen, Ella Vikmark, Borgny og Roald Mathisen. Disse har vært bidragsytere til utstillingen, og flere er også med i filmen som er under arbeid og som blir sendt på NRK1 i desember 2011. En blomst gikk også NRK-veteranen Leif Erik Michaelsen for sitt viktige bidrag arbeidet med «Sigfred og Ragnar og dei sju strauman». Utgangspunktet for utstillingen er denne filmen, som ble laget i samarbeid med NRK/Ut i naturen. «Sigfred og Ragnar og dei sju strauman» vant flere internasjonale filmpriser; blant annet Pandaprisen på Wildscreen 2000 (arrangert av BBC, Discovery og United Wildlife) og Prix de la Relation Homme – Animal” ved den internasjonale naturfilmfestivalen i Albert, Frankrike.

Leif-Erik Michaelsen leser også hovedkommentaren i audioguidefortellingen i utstillingen, noe som bidrar til til å skape en helhetlig ramme. Audioguiden bærer utstillingen, og gjennom møter med ulike fortellerstemmer, tas publikum med på en reise inn i Husøyværs nære historie. Vi får høre og se hvor viktig menneskene var for naturmangfold og landskap og hva som har skjedd etter at menneskene forsvant fra Husøyvær.
”MED BÅTEN GJENNOM STRAUMENE – en reise tilbake til Husøyvær” er utarbeidet og produsert av Skírnir AS, og er et samarbeidsprosjekt med Helge Haukeland og Hamarøy kommune. Innovasjonsprogram Salten, Sparebanken Nord Norges gavefond og Hamarøy kommune har vært med å finansiere utstillingen.

Skírnir AS takker for tilliten og er glade for å levere en ny utstilling basert på viktig og verdifullt kulturhistorisk materiale. Utstillingen er åpen i sommersesongen og varer fram til 2015.

«Det er en sterk, nær og tankevekkende utstilling som er produsert på en lekker og proff måte». Nordlandsmuseet